tisdag 17 februari 2009

Off-shore

Idag stannade halva styrkan iland för att vila upp sig och handla lite. De passade även på att resa till Ixtapa. Det allmänna omdömet var att det nog var tur att vi hade åkt till Zihuatanejo då det inte var lika turistanpassat här.


Tidig måndagmorgon, på väg ut till havs

Idag åkte Micke, Jörgen, Ulf och Arne ut med familjen Vargas stora "off-shore" båt (Esturion II). Även den här morgonen var svalare än vi har varit van vid tidigare.Vi började med att fiska efter "bonitos" ganska direkt efter hamnens utlopp. De skulle vi ha som agn för de stora fiskar vi tänkte ta upp under dagen.

Båten kändes som en "finlandsfärja" jämfört med de "pangas" vi hade nyttjat tidigare. Det fanns en bekväm öppen "salong" som vi kunde sitta och prata i när vi inte var ute på aktern. Överhuvudtaget var det en mycket bekväm båt att åka med. Nu satte vi kurs västerut ca 25 nautiska mil (ca 4,5 mil) rakt ut i stilla havet.


Små lövtunna fiskar av för oss okänd art

Efter att ha fiskat ett tag upptäckte vi att det ena betet betedde sig konstigt vid ytan. När vi vevade in betet såg vi att två små fiskar av okänd typ satt fast på kroken. De såg ut som två små löv på en lövräfsa.


Ulfs "sailfish" på drygt 30 kg

Vid 11-tiden, som vi nu förstår är en bra huggtid här, högg det till för första gången under dagen. Ulf kunde nu kämpa med en "sailfish" av lite större modell, drygt 30 kg. Kampen varade i över 20 minuter med många hopp och rusningar. Efter att ha bordat fisken och fotograferat den kunde fisken släppas tillbaks oskadd. Våra fiskeguider vakade noga över fisken för att se att den återhämtade sig väl. Det här är viktigt för dem då just den här typen av fisk är viktig för deras fisketurism.


Arnes "sailfish" på drygt 30 kg

Efter lunch vid 13-tiden högg det igen. Ytterligare en "sailfish" som Arne hade äran att få kämpa mot. Arne som är erfaren som fiskare kunde ge fisken en rejäl match. Tyvärr blev det lite för tufft för fisken som inte kunde återsättas. Under tiden som Arne kämpade med fisken kom det en mindre havssköldpadda förbi och sånär krockade med båten.


Bambino tortuga

Eftersom Arnes fisk inte kunde sättas tillbaks så tog vi reda på fileerna (ca 15 kg) som vi lämnade över till restaurangen på vanligt manér. Vid 18-tiden hade de grillat och lagat till ännu en fantastisk måltid för hela styrkan. Nu blev det bara vi som hade fiskat som ville äta.
Vi fyra åt för nio personer då vi fick in en extra tallrik. Mycket mätta och nöjda betalade vi som vanligt en "spottstyver" för maten. Resten av fisken fick de på restaurangen.
Det är en underdrift att säga att de blev mycket glada.

4 kommentarer:

  1. Lämplig "upptagare" till dagens fisk kunde vara Fiskefjaers, om nu Arne glömt sin traditions vana att "släpa" runt gammalt hemkört spetsat med bäver! Hittar Ni inte Fiskefjärs så köp en butelj nästa gång någon av Er åker till Tysklad och "tankar".
    Hälsningar från ARNULV

    SvaraRadera
  2. Hej Jörgen!
    O alla andra. Nu är jag uppdaterad på bloggen, en fantatstisk resa tycks det! Även om jag nog föredragit o solat på fina båten istället för o slåss med stora fiskar. :-)
    O Jörgen, lycka till i tävlingen, självklart röstar jag på dig!

    Sol
    //Sandra

    SvaraRadera
  3. Hej Så kul att det håller i sej avståndet till dom andra Arne men man blir lite bekymrad när det är flera som drar så stora fiskar. Ser bekvämt ut att få vara på en större båt. Ni verkar ha det alldeles fantastiskt skönt
    Hälsn ingrid

    SvaraRadera
  4. Hej. Ni äter väl inte fisk varje dag väl!
    Heja Arne, jag visste att du skulle greja det här.
    Barbro

    SvaraRadera