onsdag 10 augusti 2011

Omringade av späckhuggare ...

Vi gick upp 0500 idag igen, käkade frukost och förberedde fisket. En timme senare körde vi båtarna ut på öppet hav igen. Vädret var visserligen något bättre men fortfarande ganska hård vind i byarna och stora dyningar från gårdagens väder.

Nu hände det något. Vi började få upp ganska grov torsk och Jörgen tog dagens vikt-rekord efter några timmar med en torsk på 14 kg.
Alla fick grov torsk idag men Micke och Arne fick nog flest. Men så hade de varit nästan ända till Röst (en ö längre söderut).


Jörgen med dagens tyngsta torsk på 14 kg.



Micke och Arne med två stora torskar.



Micke använder en skottkärra.


Vädret och dyningarna tog ut sin rätt till slut och vi blev ganska slitna under dagens turer och allt letande efter möjliga fiskplatser.
Då hände något när Åke, Kenneth och Jörgen skulle bege sig hemåt. En flock späckhuggare "omringade" deras båt alldeles innan de kom fram till farleden in mot hamn.

Tänk er in i situationen där flera späckhuggare jagar sill alldeles runt båten och till slut är det en av dem som simmar rakt emot båten. Precis 3 meter från dig dyker den ner under båten!
Vad händer nu ....

Spännande var det och nu var det ju bara sillen som den följde men minnesbilden finns kvar hårt etsad i minnet. De visade upp hela registret av akrobatik när det gäller att omringa sillstimmen så att de sedan kan simma rakt igenom och ta stora munsbitar av till trutarnas glädje. Ett fantastiskt och oförglömligt skådespel.


Späckhuggare som dyker under båten.


Späckhuggare som dyker upp plötsligt framför båten.


På kvällen sedan var det Jörgens tur att laga mat. Kenneth assisterade med frityrsmet och alldeles nyfångad torsk och sej friterades både högt och lågt i det lilla köket. Till det åts en fantastiskt välsmakande tabouleh med färsk mynta som vi hade tagit med.
Även om det är mest fisk vi äter här så kan det vara skönt att variera det som går.

... imorgon blir det en alldeles speciell rätt enligt numera en "gammal" tradition.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar