söndag 6 september 2009
Sammanfattning av fisket i Lofoten 29/8-4/9
Anders vann - på en jättelubb!!!
lördag 5 september 2009
Precisionsfiske utan motsvarighet
Denna nya art (se bild) hittade han i en klippskreva på 80 meters djup!!!
Morgonstund har guld ...
Nu skulle det fiskas!
Klockan fem var vi ilastade i båtarna för avfärd. Några tekniska problem uppstod i starten. Kenneth, Micke och Anders fick problem med sin GPS-utrustning. De skulle komma efter oss andra bara de kunde kolla utrustningen först.
Vi andra satte kurs mot "utgrund" c:a 11 distans (c:a 2 mil) rakt ut i havet. Ett säkert ställe för riktigt grov torsk. Det tog ett tag för oss att ta oss dit och det visade sig att det blåste en del ändå här ute i havsbandet. Vi påbörjade fisket och visst fick vi lite, men det var mest småsej i vanlig ordning.
Efter ett tag anslöt Kenneth, Micke och Anders som inte hade lyckats få ordning på utrustningen helt.
Framåt förmiddagen började det blåsa upp igen och vi flyttade oss närmre land. Nu började några av oss att få upp lite torsk. Inga av större modell tyvärr, men en hel del runt 5 kilo.
torsdag 3 september 2009
Försmak av morgondagen?
När solen började värma så började det också nappa lite grann, Det gav mersmak inför morgondagen då våra planer är att utmana Petris rekordtorsk på 6,2 kg.
Kirurgteamet
Apati
Några av grabbarna brås på far sin!
onsdag 2 september 2009
Hemligheter i djupet
Några av oss hade lagt om taktik. Istället för att hitta grov fisk så skulle vi även ta hand om den småsej som skulle kunna liknas med "Norska havets makrill" då de kommer i stora stim och har i stort sett samma beteende.
Vi kunde dra upp en hel del sej och stundtals även en del torsk.
Vid ett tillfälle trodde både Jörgen och Åke att de hade fått "bottennapp". När de vände båten för att köra lite närmare så ryckte det till och drog ut en hel del lina. Det var något stort på!
Trots att båda två hade fångat (eller skall man säga fastnat?) i samma fisk, så kunde de inte ens få den att röra sig en millimeter. Efter en kamp på c:a 15 minuter så slets båda linorna av. Utmattade och förvånade kunde vi bara spekulera i vad det kunde ha varit
Vi kunde inte låta bli att göra ett strandhugg igen för lite morgonfika. Efter strandhugget började vi sakta fiska runt alla småöar efter hälleflundra. Det hade strax före lunch blåst upp rejält igen och värre skulle det bli, vilket gjorde att vi inte längre kunde vara utomskärs. Väl hemma före middagen kunde några av oss ta rätt på en del fisk. Petri hade sin vana trogen dragit de största torskarna för att hålla oss andra på avstånd från den åtråvärda prissumman.
Nu hade vi fått "fiskefeber" igen, eller "blodad tand" så att säga. Efter middagen gav några av oss ut igen. Trots att det nu blåste mer än lovligt. Vi sökte lä men det fanns ingen. En enda liten torsk kunde vi få upp. Resan hem i motvind var ingen lek med de "flatbottnade" båtar vi har tillgång till.
Under kvällen tittade solen fram en kort stund. Vissa stunder är helt enkelt bara obetalbara.Vi kan bara dela med oss av den stämning som kan vara här uppe ibland.
tisdag 1 september 2009
Stormbyar och surströmmingsburkar
Vädrets makter fortsätter att gäcka oss. Vindar på upp till 16 m/s och vågor som gör att det är svårt att hålla sig kvar i båten gör att det fortfarande är svårt att nå ut till de platser där fisken lär finnas. Vi har vid det här laget sökt av fjordarna samt alla småöar i närheten. Fisken vill helt enkelt inte nappa just nu.
Förutom flundran som var dagens höjdpunkt så gjorde vi ett strandhugg och tog oss lite kaffe. Sandstränderna som finns lite här och var på öarna är som tagna från tropiska miljöer. Fantastiskt vackra vyer där "sanden" egentligen består av finfördelade snäckskal.
När nu fisket inte är så lustfyllt, så passade vi på att hålla den traditionsenliga surströmmingsskivan. Rödlök, mandelpotatis samt surströmming i både originalversion och filead.